Kylpemisen vaikutukset veden lämpötilan perusteella

kylpemisveden lämpötila

Oletko tietoinen siitä, että kylvyn lämpötila ja kesto voivat vaikuttaa kehoosi monin eri tavoin? Kylpeminen on vesiterapian muoto, joka auttaa kehon puhdistautumisessa ja ihon puhtauden ylläpitämisessä. Kylvyillä on luontaisesti virkistäviä (tonic), stimuloivia (stimulant) ja rauhoittavia (sedative) vaikutuksia samalla kun ne edistävät imunestekierron toimintaa.

Lämmin Kylpy

Tämä on yleisin kylpy, joka suoritetaan lämpötiloissa 34-36°C (93-97°F). Lämmin kylpy tarjoaa pääasiassa rauhoittavia vaikutuksia. Se on hyödyllinen tiloissa kuten unettomuus, hermostunut uupumus, ahdistus, masennus, äkillinen korkea verenpaine, sietämätön kutina, krooninen kipu, ääreisödeema ja muut.

Kylmä Kylpy

Kylmä kylpy sisältää veden lämpötiloja 12-18°C (54-64°F) ja sen kesto on alle 3 minuuttia. Se tehostaa immuunijärjestelmää, ehkäisee flunssaa, lisää valppautta, stimuloi masennuksen vastaisia hormoneja ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Pitkittynyt altistuminen voi kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti verenkiertoon ja aineenvaihduntaan.

Kuuma Kylpy

Se otetaan lämpötiloissa 36,6-40°C (98-104°F) alle 5 minuutin ajan, ja kuuma kylpy rentouttaa lihaksia, edistää mukavuutta, lievittää migreeniä ja vähentää ahdistusoireita. Pidennetyt kylpyhetket voivat kuitenkin johtaa verenkierron hidastumiseen ja huimaukseen, joten tulee olla varovainen.

  • Varoitus

    Sekä kuumat (alle 5 minuuttia) että kylmät (alle 1 minuutti) kylvyt stimuloivat verenkiertoa ja aineenvaihduntaa myönteisesti. Pitkäkestoiset kuumat kylvyt hidastavat kuitenkin verenkiertoa ja voivat kuormittaa sydän- ja verenkiertojärjestelmää. Yli 1 minuutin pituiset kylmät kylvyt voivat puolestaan heikentää sekä verenkiertoa että aineenvaihduntaa, joten tulee olla varovainen.

Kylmä Istumakylpy

Tämä lyhytkestoinen istumakylpy (30 sekunnista 3 minuuttiin) säätelee suoliston toimintaa, ruoansulatusta, verenkiertoa ja helpottaa vatsavaivoja sekä runsasta kuukautisvuotoa.

Kuuma Kädenkylpy

Se auttaa alhaisen verenpaineen hallinnassa.

Kylmä Kädenkylpy

Se auttaa korkean verenpaineen hallinnassa, tehostaa verenkiertoa ja vähentää tulehdusta.

Nämä erilaiset kylpylälämpötilat ja menetelmät tarjoavat vaihtoehtoja sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin edistämiseen samalla kun ne edistävät rentoutumista ja kokonaisvaltaista terveyttä.

Lähde:

Boyle W. & Saine A. “Lectures in Naturopathic Hydrotherapy”, 1988, Buckeye Naturopathic Pr

Kneipp S. “My water-cure” 2nd ed. 2007, Book Jungle

Abbott G.K. “Elements of Hydrotherapy for Nurses”, 4th ed. 2007 TEACH Services, Inc.

Thomas C. & Dail C. “Hydrotherapy: Simple Treatments for Common Ailments” 2012, TEACH Services, Inc.

Eidson R. “Hydrotherapy for Health and Wellness : Theory, Programs and Treatments”, 2008, Delmar Cengage Learning"